covid-19, Corona Virus

Corona Virus

Coronavirus wat is het?

Het coronavirus houdt de hele wereld in zijn houdgreep. In heel veel landen worden soortgelijke maatregelen genomen of nog strengere regels dan in Nederland om de verspreiding van het virus te vertragen. Maar, wat is coronavirus eigenlijk?

Vele soorten corona

Er zijn verschillende soorten coronavirussen die actief zijn in de mens en in andere zoogdieren. Coronavirussen veroorzaken bijvoorbeeld verkoudheden, dat zijn de onschuldige varianten. Er zijn ook minder onschuldige varianten waar je behoorlijk ziek van kunt worden, zoals SARS-1 die in 2002-2003 een pandemie veroorzaakte. De huidige pandemie wordt veroorzaakt door SARS-2 oftewel COVID-19.

Hoe werkt een virus

Corona moet je zien als een paraplu, onder deze paraplu vallen meerdere soorten carona virussen. Die ons nu vooral bezig houdt is de COVID-19. Voor deze virus kan men nog niet de nodige vaccin vinden om het te kunnen remmen. Dus in de volksmond wordt het corona genoemd, maar het gaat eigenlijk om de Covid-19. Elk virus gedraagt zich als een parasiet. Het heeft als doel om zich te vermenigvuldigen. Dat doet een virus door een cel van een gastheer binnen te dringen en genetisch materiaal in deze cel los te laten. Vervolgens kan het virus eiwitten oppikken en zich vermenigvuldigen. Er kunnen duizenden virusdeeltjes worden gemaakt in een cel. Daardoor wordt een cel zo zwaar beschadigd dat de cel dood gaat. Hoe meer cellen beschadigd worden, hoe zieker iemand wordt.

Besmetting

Mensen worden vaak niet meteen ziek van een virus of niet heel erg ziek. Dat is verraderlijk, omdat je dan kunt denken dat je niet ziek bent of dat je het niet door kunt geven. Virussen verspreiden zich in principe door de lucht. Het zit in hele kleine druppeltjes die door hoesten en niezen door besmette mensen kunnen worden verspreidt. Ook als deze mensen zich niet ziek voelen. Je kunt worden besmet als je te dicht bij anderen in de buurt bent. Houdt daarom de aanbevolen afstand van 1,5 meter. Je kunt ook worden besmet als je een druppeltje aan je handen krijgt door iets aan te raken waar dit op zit. Het nieuwe COVID-19 verspreidt zich sneller dan de andere varianten van corona.

De ziekte

Door het nieuwe virus wordt circa 80 procent van de besmette mensen niet of een beetje ziek. Zij worden vanzelf weer beter.
De overige 20 procent wordt behoorlijk ziek. Symptomen zijn onder meer een droge hoest, niezen en koorts. Een klein percentage kan een forse longontsteking oplopen. Men kan dus COVID-19 hebben en hier helemaal niets van merken. Je kunt er een beetje ziek van worden, maar je kunt ook heel erg ziek van worden. In het uiterste geval kom je te overlijden.

Corona is onzichtbaar voor het blote oog

Elk virus is onzichtbaar voor het blote oog. Onder een elektronenmicroscoop ziet het coronavirus eruit als een onregelmatig bolletje, totdat het in de gastheer actief wordt. Coronavirusdeeltjes dringen binnen in een cel van de gastheer, als een inbreker in een huis. Daar ‘steelt’ het virus het een en ander, onder meer een eiwit dat eruit ziet als de uitsteeksels van een kroon. Vandaar de naam.

corona, coronavirus, virus, COVID-19

Bronnen
PEP-talk: Prof Eric Snijder about coronaviruses (LUMC)
Coronavirus. Prof Marion Koopmans in gesprek met Lex Bohlmeijer (De Correspondent)
College over SARS-C0V-2/COVID-19 Epidemic door Prof Dr Alex Friedrich (UMCG)
Het coronavirus/COVID-19 uitgelegd (Haga Ziekenhuis)
Ziekte door het coronavirus (NOS)
RIVM Carona

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.