Stagiaires
Stagiaires voor snuffelstage ontvangen van de Isendoorn College. Ze kregen eerst een uitgebreide rondleiding en kennismaking op bij verschillende afdelingen. Daarna mochten ze aan het werk. Er was een programma samengesteld voor de stagiaires om e.a. uit te zoeken over PFAS, PFOS en stikstof. Zo om inzichten te krijgen in deze materie. Hun opdracht was om: Wat is PFAS eigenlijk? En waarom is stikstof zo’n hekelpunt? Waar staat BIM voor en wat kun je ermee?
Wat is PFAS en PFOS?
PFAS is een verzamelnaam en staat voor poly- en perfluoroalkylstoffen. Deze groep chemische stoffen is door mensen gemaakt en komt van nature niet voor in het milieu. PFAS kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. Bekende voorbeelden van PFAS zijn PFOA perfluoro octanoic acid (perfluoroctaanzuur), PFOS perfluoroctaansulfonaten (perfluoroctaansulfonzuur) en GenX-stoffen. Hoeveel verschillende PFAS’en er door mensen zijn gemaakt, is niet precies bekend. De OESO Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling heeft vastgesteld dat er ruim 4000 PFAS’en bestaan, maar mogelijk zijn het er meer. Ook is binnen de wetenschap nog onduidelijkheid over welke stoffen precies PFAS zijn en welke niet.
PFAS’en hebben handige eigenschappen: ze zijn onder andere water-, vet- en vuilafstotend. Ze zitten in verschillende producten, waaronder smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Ook worden ze gebruikt in verschillende industriële toepassingen en processen. Mogelijk wordt PFAS ook nog op andere manieren gebruikt.
De stoffen komen in het milieu door emissies uit fabrieken die de stoffen maken of gebruiken. Ook kan het in het milieu komen door gebruik van PFAS-houdende producten, zoals blusschuim, impregneermiddel voor textiel, smeermiddelen, of als PFAS-houdende producten bij het afval terecht komen.
Voor PFOS adviseert het RIVM een tijdelijke achtergrondwaarde van 0,9 microgram per kilogram grond. Voor PFOA 0,8 microgram per kilogram grond. Op basis van dit advies kan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besluiten een nieuwe tijdelijke norm vast te stellen voor PFAS in grond en bagger.
Stikstof problemen
Dat stikstof problemen oplevert, was al eerde bekend door de demonstrerende boeren. Voor bedrijven die vooral met grondverzet of baggerwerkzaamheden te maken hebben, is PFAS het meest acuut. Projecten die weinig of geen stikstofdepositie in Natura2000 gebieden veroorzaken moeten per direct weer van start en er moet snel een werkbare drempelwaarde komen voor stikstof. Als we kijken naar de economische en maatschappelijke consequenties van beide problemen, dan zal het stikstofprobleem – als daar niet snel iets in verandert – veel breder voelbaar zijn en grote economische en maatschappelijke gevolgen hebben.
BIM staat voor Building Information Model (BIM). Dit is een 3D-informatiemodel waarin de professionals alle gegevens vastleggen voor het ontwerpen en bouwen van bouwprojecten. Zo vind je berekeningen, verslagen, rapportages en bouwtekeningen in dit model. Om een goed informatiemodel te komen, moeten alle gegevens hierin komen te staan. Om BIM modelleur te worden heb je minstens een technische opleiding op MBO-niveau nodig, zoals Bouwkunde , Civiele Techniek, Elektrotechniek of Installatietechniek. Dit soort professionals zijn van harte welkom om bij ARAZ Consultancy te solliciteren. Kijk ook regelmatig naar onze vacatures of wees vrij om een open sollicitatie te versturen.
Ze hebben vandaag geleerd wat PFAS en Stikstof voor gevolgen hebben in de bouwwereld. Daarnaast zijn ze heel erg enthousiast geworden over de mogelijkheden met de BIM. De toekomstige engineers zijn aangewakkerd.
Bedankt voor jullie inzet Bjorn en Arda.