Wat doet een Cloud Engineer?

Wat doet een Cloud Engineer?

Wat doet de Cloud Engineer eigenlijk en waar houdt hij of zij zich mee bezig?

Een Cloud Engineer is een gespecialiseerd professional die in cloud omgevingen werkzaamheden uitvoert. Als Cloud Engineer ondersteun je voornamelijk klanten met een transitie naar de cloud omgeving. Als Cloud Engineer houd jij je bezig met het analyseren, ontwerpen en ontwikkelen van cloudoplossingen gericht op Amazon Web Services, Google Cloud of Microsoft Azure. Je bent specialist in het leveren van innovatieve cloudoplossingen. Hierbij maak jij gebruik van de nieuwste technologieën én van jouw eigen creativiteit.

Cloud engineering

Cloud engineering is de toepassing van technische disciplines op cloud computing. Het brengt een systematische benadering met betrekking tot commercialisering, standaardisatie en beheer van cloud computing-applicaties. In de praktijk maakt het gebruik van de methoden en tools van engineering bij het bedenken, ontwikkelen, bedienen en onderhouden van cloud computing-systemen en -oplossingen. Het gaat over het proces van het ontwerpen van de systemen die nodig zijn om de kracht en economie van cloudresources te benutten om bedrijfsproblemen op te lossen.

Je bent verantwoordelijk voor de juiste installatie en werking van omgevingen op zowel Cloud als on-premise gebied. Er wordt van je verwacht dat je de nodige kennis in huis hebt over actuele vraagstukken op het gebied van cloudomgevingen en jezelf ‘up to date’ wil houden door het behalen certificaten. Daarnaast werk je vrijwel altijd in teamverband en ben je niet bang om initiatief te tonen.

Kennis van IT-infrastructuren en systeembeheer

De meeste Cloud Engineers hebben eerst de rol van systeembeheerder of netwerkbeheerder vervuld. Ze zijn door middel van werkervaring en certificaten doorgegroeid naar deze functie. Als Cloud Engineer heb je dus ook de nodige ervaring op het gebied van IT-infrastructuren en systeembeheer. Verder is het van belang dat een Cloud Engineer bekend is met technieken als: IaaS, Paas, App Services, VSTS, ACS, ARM-templates, Powershell, CI/CD, Cosmos DB en SQL.

Projectmanagement met Agile

Cloud Engineers voeren hun werkzaamheden uit in een Agile ontwikkelteam met specialisten binnen hetzelfde vakgebied. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van verschillende IaaS en PaaS-omgevingen. Als Cloud Engineer geef je ook advies en verleen je ondersteuning bij de inrichting van cloudomgevingen. Doormiddel van multidisciplinaire teams en dagelijks overleg werken ontwikkelteams nauw samen om de kwaliteit, security en stabiliteit van het platform te waarborgen.

Mogelijkheden voor Cloud Engineers

Als Cloud Engineer heb je de mogelijkheid om door te groeien tot senior niveau waar je te maken krijgt met grotere en complexere omgevingen. Je neemt bijvoorbeeld de leiding over een migratie project waarbij een on-premise omgeving naar de cloud verhuist.

Meer informatie

ARAZ Consultancy ondersteunt haar opdrachtgevers bij Cloud Engineering. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ARAZ Consultancy.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.