Bouwkunde ARAZ Engineering

Wat doet een bouwkundig ingenieur?

Wat doet een bouwkundig ingenieur?

Een bouwkundig ingenieur is afhankelijk van zijn functie bezig met verschillende werkzaamheden die bij zijn functie behoren. Zo kun je als een bouwkundig ingenieur de volgende functies bekleden. Tekenaar / Ontwerper, Werkvoorbereider, Calculator, Projectleider of een Projectmanager.

Waar houden deze engineers zich mee bezig? Het begint met het inventariseren van wat de klant wilt. Het begint met een voorontwerp, ook wel VO genoemd. Dus van ontwerpen tot en met de uitvoering van een nieuwbouw of onderhoudswerkzaamheden worden deze zaken goed voorbereid. Hiervoor gebruikt men natuurlijk diverse programmatuur in de bouwkunde. Zoals AutoCad, Revit, BIM en meer. Hier over hebben een ook een Blog gemaakt.

Wat doen deze ingenieurs?

De ingenieurs analyseren de bouwomgeving. Wat is er allemaal gebouwd en wat moeten er nog meer gebouwd worden. Hierbij rekeninghouden met diverse zaken zoals de bouwbesluit. Hierin staan alle zaken beschreven waar men zich aan moet houden. Welke materialen men moet gebruiken, de hoeveelheden berekenen. Welke materialen men moet bestellen. De teams moeten ingepland worden. De leveranciers moeten de benodigde materialen leveren voor de afgesproken tijd. Deze moeten weer gemonitord worden door de Werkvoorbereiding.

Voor dit soort werkzaamheden worden veelal HBO- of WO-opleiding gevraagd zoals Bouwkunde. Ook vanuit andere vakgebieden is men hieraan werkzaam. De wegen rondom worden weer ontworpen door ingenieurs met een civiele techniek achtergrond. Alle installaties, liften elektra weer door werktuigbouwkunde en door Elektrotechniek. Al met al komen allerlei multidisciplinaire vakgebieden hierin elkaar weer tegen.

Wat zijn de werkzaamheden?

Als ingenieur kun je werken in verschillende disciplines afhankelijk van je opleiding en achtergrond zoals werktuigbouwkunde of stedenbouwkunde. De werkzaamheden verschillen natuurlijk per vakgebied. Maar de belangrijkste werkzaamheden van een bouwkundig ingenieur is, vooral de in het begin tekenwerkzaamheden, werkvoorbereiding, onderzoeken doen en het ontwikkelen van bouwplannen. Wanneer alle benodigde informatie voor de bouw is verzameld, wordt door de engineer ook het ontwerp van de bouwconstructie opgepakt. Dit zijn de werkzaamheden van een functie zoals architect of bouwkundig tekenaar.

Op zoek naar een baan als bouwkundig ingenieur?

Bekijk de bouwkunde vacatures en stuur direct jouw sollicitatie!Bekijk vacatures

Welke competenties heb je nodig?

Een bouwkundig ingenieur moet zowel zelfstandig als in teamverband moeten werken. Er moet een goede samenwerking zijn met andere tekenaars, projectleiders en aannemers. De precieze competenties zijn afhankelijk van de functie van de ingenieur. Een tekenaar moet detailgericht zijn, terwijl een projectleider over een goed organiserend vermogen moet beschikken.

Bouwkundig ingenieur salaris

Als recent afgestudeerde bouwkundig ingenieur begin je met een prima startsalaris van gemiddeld tussen de €2300,- en €2500,- bruto per maand. Dit bedrag kan uiteraard per organisatie verschillen, waardoor het salaris hoger of juist lager uitvalt. Daarnaast is er genoeg ruimte om te groeien in je salaris naarmate je meer werkervaring opdoet. Ook de economische situatie kan invloed hebben op de hoogte van het salaris, net zoals het aantal jaren werkervaring, opleidingsniveau en expertise.

De juiste bouwkundig ingenieur opleiding

Om aan de slag te gaan als bouwkundig ingenieur is een opleiding vereist op HBO- of WO-niveau. De meeste ingenieurs hebben een achtergrond in bouwkunde, waardoor ze voldoende kennis hebben opgedaan om na de opleiding een leuke startersbaan te vinden met een goed salaris en prima secundaire arbeidsvoorwaarden.

Aan de slag als bouwkundig ingenieur

Bouwkundige ingenieurs werken vaak voor adviesbureaus, aannemers, bouwbedrijven en overheidsinstellingen. Bouwkundige Engineers die ook hun expertise willen inzetten of zich willen ontwikkelen als een specialist bij ARAZ Engineering, kunnen zich bij ons aanmelden. Wij richten ons op de nichemarkt binnen de IT, Bouw en andere branches waarin wij actief zijn, en hebben de consultants die weer zelf specialisten zijn in hun vakgebieden. Zij zoeken of vaste banen voor professionals, of zoeken projecten voor Engineers en ook freelancers die zich bij ons willen aansluiten.

Met onze uitgebreide ervaring in recruitment in de Engineering zijn we in staat het proces snel voor jou te laten verlopen, en er de voorwaarden uit te slepen die voor jou doorslaggevend zijn. Een stap maken is leuk, maar deze moet wel in de goede richting zijn.

Ben jij ook de Engineer met ambities of ben je een engineer vanuit een andere vakgebied? Geen probleem, ook voor jou kijken wij, wat wij voor jouw kunnen betekenen.

UPLOAD CV

Wanneer je jouw CV uploadt zullen wij proactief kijken welke projecten mogelijk interessant voor jou zijn. Op deze manier kunnen wij ook opdrachten aan jou voorleggen die niet op onze website worden gepubliceerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.