Devops Engineer met Agile Projectmanagement

Wat doet een DevOps Engineer?

Wat doet een DevOps Engineer eigenlijk?

DevOps engineers zijn verantwoordelijk voor een soepele en een efficiënte samenwerking tussen zowel de softwareontwikkelaars (Dev) en softwareoperations (Ops). Een DevOps engineer moet ook kennis hebben van beiden. Daarnaast ook eens gedreven zijn in zowel het managen van IT-infrastructuur en het ontwikkelen van software. Uiteindelijk om hiermee de bedrijfsprocessen te verbeteren en ook om organisatorische ICT problemen op te lossen.

De juiste mindset, kennis en ervaring voor een DevOps engineer

Vanuit je kennis en probleemoplossend vermogen moet je wel een open houding hebben en begrijpen wat de Ops teams en Dev teams doen en dit samenbrengen. Een Engineer die ook oog heeft voor het beheer- en operationele aspecten. Op basis van die brede blik ga je aan ‘de andere kant’ helpen om de gezamenlijke DevOps workflow optimaal te laten functioneren. Idealiter is dat je één discipline diepgaand beheerst en de andere uitstekend begrijpt.

Welke skills horen bij de DevOps engineers?

De DevOps engineer moet kunnen coderen en scripten. De Engineer moet kennis en ervaring hebben met een aantal technologieën en toolings, tevens kennis en ervaring hebben met o.a. IT systeembeheer en applicatiebeheer. Hij moet opereren in een omgeving waarin intensief wordt gewerkt met incremental codes testing en deployment worden toegepast. Communicatief sterk zijn en leiderschap tonen voor de juist de efficiënte samenwerking van beide teams. Daarnaast oog hebben voor de gestelde business doelstelling.

Niet iedereen is een Dev en een Ops Engineer

Daarom is het ook zeer lastig voor bedrijven om een goede DevOps Engineer te vinden, omdat engineers één van de bovengenoemde specialismen kiezen. Tegelijkertijd moeten we ons ook realiseren dat DevOps een aanpak is waarbij mensen uit verschillende disciplines moeten samenwerken. Deze manier van samenwerken en de ondersteunende tools moeten samenkomen in een projectteam met een Agile projectmanagement tool. Het uitgangspunt daarbij is dat niet iedereen beiden goed beheersen, maar dat de werkzaamheden wel naadloos gaan aansluiten en perfect werkbare systemen bouwen. Het streven moet dan ook niet zijn dat iedereen DevOps engineer is. Het streven moet wel zijn dat Engineers zowel uit de Development team en de Operations team aan een gezamenlijk doelstelling werken. Niet iedereen hoeft dus een DevOps engineer te worden, je hebt een DevOps engineer nodig om die samenwerking van de grond te laten komen.

Meer weten hoe wij werken als DevOps Engineers of juist de mindset hebben om Devops Engineeringsprojecten tot een succes brengen.

Kijk ook naar Linux Engineering wat wij meer doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.