Wat is linux?

Wat is Linux?

Je hebt vast wel eens over het term “Linux ” gehoord. Het is bij doorsnee computergebruiker veelal niet echt bekend. Maar wat is het eigenlijk Linux en wat kunnen wij met Linux doen op onze computers?

Linux is eigenlijk gebaseerd op een filosofie. die zegt dat software en ideeën vrij gedeeld moeten worden. Het is vrij beschikbaar voor iedereen en iedereen mag het uitbreiden – met als enige echte verplichting om – als men de software doorgeeft of verkoopt en de verbeteringen weer met iedereen te delen. Dit soort software noemt men ook wel Open Source software.

Linux is net als Windows en Apple een besturingssysteem dat als intermediair optreedt tussen de hardware van je computer en de softwareprogramma’s. Ook zorgt het ervoor dat alles doet wat de gebruiker wil. Daarnaast wordt het veel gebruikt als software op servers. Denk aan Marktplaats, Google, Grote Banken, Alibaba maken al jarenlang gebruik van deze software. Grote kans dat jouw mobiele telefoon ook draait op Android, dit is dus ook een Linux variant.

Voordelen

Het kost weinig en het is meestal gratis te downloaden. Daarbij moet wel worden aangetekend dat men al behoorlijk bespaart door het gebruik van Open software onder Windows.
Linux groeit snel doordat er vele programmeurs over de hele wereld aan werken.
Het is stabiel, veilig en betrouwbaar. En het is gebruiksvriendelijk bij installatie en gebruik. Installeren van een distributie, inclusief onmisbare toepassingen zoals tekstverwerkers is eenvoudiger dan Windows plus dezelfde toepassingen.

De gebruiksvriendelijkheid is ongeveer hetzelfde voor Windows, MacOS of Android en voor bekende Linux-distro’s. Maar smaken verschillen. Overstappen van de een naar de ander vraagt net zoveel als andersom.

Nadelen

Doordat Linux weinig op het vertrouwde Windows lijkt, kan het even duren voordat de gebruiker zich vertrouwt voelt in de nieuwe omgeving. Verder kent de software een behoorlijk uitgebreide omgeving, zodat het voor de gebruiker lastig kan worden om te weten waar hij wat moet vinden.

Dat Linux gratis is, betekent ook dat het zelden aangeprezen wordt door verkopers en in de media geen advertentie-te zien zijn. De inkoopcentrales van scholen en universiteiten bieden alleen gesloten software aan; weliswaar tegen hoge korting maar nog steeds duur en met de bedoeling dat u er afhankelijk van wordt. Aan gratis open software verdienen ze niets. Deze centrales hebben een monopolie.

De nadelen van open source software is dat mensen bij het woord ‘gratis’ bij voorbaat al een soort wantrouwen hebben (want als het gratis is, is het dan wel goed en veilig genoeg?). Tot slot is er geen garantieregeling omdat het gratis is. Mocht er iets fout gaan op je computer, dan heb je geen recht op een vergoeding.

Beginnen met Linux

Linux is door verschillende programmeurs, ontwikkelaars, organisaties en bedrijven in verschillende richtingen doorontwikkeld. Mocht je het thuis willen uitproberen op bijvoorbeeld je PC of laptop, dan zijn er drie veelbelovende versies. via Ubuntu en Debian te verkrijgen. Meer over Linux Engineering kijk naar onze website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.