Wat is Mechatronica?

Wat is Mechatronica?

Mechatronica

Mechatronica is een technisch vakgebied waarbij verschillende disciplines zijn samengevoegd. Een Mechatronica engineer heeft kennis van de volgende vakgebieden:

Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Meet- en regeltechniek en Besturingstechniek

Mechatronica is een breed vakgebied, omdat een Mechatronica engineer de bovengenoemde technieken zowel theoretisch als in de praktijk kent. Mechatronica komt veel voor in de machinebouw en de industriële automatisering. Machines voeren bewerkingen uit op producten en grondstoffen. Deze bewerking zijn doormiddel van een besturingssysteem ingeregeld. Hierbij komen de software en besturingstechniek aan de orde. Daarnaast zijn machines voorzien van bedrading en maken gebruik van verschillende stroomsterktes. Regelen gebeurt weer via weerstanden en condensatoren die op printplaten zijn aangebracht.

Meet- en regeltechniek en Besturingstechniek

Relaiskasten zijn voorzien van bedrading en worden ingeregeld. Een relais werkt magnetisch. Het wordt aangestuurd door stroom en zorgt er voor dat er verbindingen tot stand worden gebracht en verbroken. Er zijn Relais met maak-verbindingen en verbreek-verbindingen. Hierdoor krijgen bepaalde machineonderdelen stroom en voert een machine bewerkingen uit.

Mechatronica Engineer

De machines zijn gemaakt van ferro en non-ferro materialen en zijn eerst opgebouwd alvorens de software geïnstalleerd is. Een Mechatronica engineer heeft kennis van de machinebouw en kan goed technische tekeningen lezen. Sleutelen hoort ook bij Mechatronica. Machines worden complexer en daarom is het van belang dat een Mechatronica engineer over de nieuwste technieken en innovaties de nodige kennis heeft en zich hierin blijven door ontwikkelen.

Mechatronica is een zeer uitdagend vakgebied. In de praktijk kunnen monteurs met Mechatronica achtergrond zowel machines assembleren als repareren. In het laatste geval wordt een mechatronicus ingezet als storingsmonteur en onderhoudsmonteur. Daarbij zoekt hij of zij naar een storingen in de machines door bijvoorbeeld gebruikt te maken van een softwaresysteem. Wanneer de storing gelokaliseerd is wordt deze dan ook direct verholpen. De storingen kunnen zowel mechanisch, elektrisch, softwarematig als op het gebied van meet en regeltechniek zijn. Daarom moet een mechatronicus verstand hebben van al deze disciplines. In de praktijk werkt een mechatronicus in een team waarin elke professional zijn of haar eigen zwaartepunt heeft op het gebied van Mechatronica.

Ben jij de Mechatronica Engineer met passie?

Wij hebben ruimte voor talenten! Meld je dan ook aan bij ARAZ Engineering. Wij gaan ook met jouw een persoonlijk gesprek aan en kijken waar jouw kansen liggen en waar we jou verder kunnen ontwikkelen.

Hieronder een greep uit de functies die vervult moeten worden:

Ontwerpers, Constructeurs, Projectingenieur, Chief engineer, Sales engineer, Energie technisch ingenieur, Calculator, Proces-engineer, Technisch onderzoeker, Werkvoorbereider, Tekenaars, Projectleiders, Projectmanagers, PLC Programmeurs en meer.

Meld je aan als Engineer en werk ook mee aan innovatieve projecten.

AANMELDEN EN JE CV UPLOADEN

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.